Deel 6

Deel 6

 

Zondag 17 september 1944 deel 6

 

Men wilde hem tegenhouden door uit te leggen dat daar waarschijnlijk ook Duitsers waren. Maar hij wilde niet luisteren, vertrok en werd door de Duitsers doodgeschoten. Hoe dan ook, ongeveer tien minuten nadat de granaten ontploft waren, stormden de Duitsers, die vanuit Den Bosch kwamen, het kasteel binnen en hadden het groepje snel onder controle. Hierbij werden Harold Sring en Robert Hunt gedood.

Om 13:45 uur vertrokken de Duitsers, onder leiding van Oberleutnant Diedrichs uit Den Bosch, langs de Zuid-Willemsvaart naar het kasteel van Heeswijk. Zij waren van de tiende compagnie van het bataljon Ewald. Ze kregen contact met de vijand bij het kasteel van Heeswijk dat stormenderhand bezet werd, waarbij zij eenentwintig Amerikanen gevangen namen.

Een groep Duitse geneeskundige troepen, onder leiding van Dr. Kampermann, die eerst gevangen genomen was door de Amerikanen, werd bevrijd. Een luitenant van de luchtafweer met zijn chauffeur werden eveneens bevrijd.

Eerste luitenant Clark Powell en z’n mannen waren intussen het kasteel genaderd en meldde via de radio aan kolonel Kinnard dat er door ca. vijftig Duitsers geschoten werd met mortieren. Kinnard vroeg toestemming aan kolonel Johnson om de C compagnie naar het kasteel te mogen sturen om de achtergebleven te kunnen redden.

Het antwoord van Johnson was niet mis te verstaan: "Stuur een peloton, uw werk is het om Veghel te verdedigen".

Het derde peloton, onder aanvoering van eerste luitenant Louis Rafferty, vertrok toen het al bijna donker was. Intussen waren een aantal soldaten, die ontsnapt waren voordat de Duitsers het kasteel omsingeld hadden, strompelend in Veghel aangekomen. Ze vertelden dat de situatie kritiek was en dat er defensief nauwelijks iets georganiseerd was.

Nee er was van een feestsituatie in Heeswijk al weinig of niets meer over. Een feeststemming was er in dat opzicht ook allerminst bij een tweetal Norbertijnen, die in de nabijheid van het kasteel dolgelukkig waren met hun Amerikaanse sigaretten.

Ze werden echter geroepen door militairen en terwijl zij dachten dat het Amerikanen waren, gaven zij er gevolg aan. Het bleken echter Duitsers te zijn die hun de sigaretten uit de mond rukten en hun dwongen Duitse sigaretten te roken.

Rafferty en z'n mannen kwamen tot Heeswijk. In het donker stootten ze op een kleine groep vijanden. Op ongeveer een kilometer van het doel verwijderd konden ze niet verder en moesten zich ingraven voor de nacht.