Deel 9

Deel 9

Zondag 17 september 1944 deel 9

Die wagens reden achter de parachutisten aan. In Dinther namen de parachutisten de fietsen mee van Adr. v.d. Boom. C. Boutens en M. Nederhof. Vlak voordat de parachutisten gedaald waren, kwamen in de Torenstraat een paar Duitse soldaten voorbijgereden in hun auto. Bij het voorbij trekken van de parachutisten zag men twee Duitse soldaten die ze krijgsgevangen hadden genomen.

Daar kwam opeens een motorrijder aan op een uit de lucht gedaalde motor en de mensen juichten maar door en de Amerikanen deelden steeds opnieuw sigaretten en repen chocolade uit. In Heeswijk en Dinther was geen enkele Duitser te zien totdat de Amerikanen aan de grens van de kom van Dinther kwamen bij Jan v.d. Ven in de buurt.

Daar kwam een klein Duits wagentje aan. De Amerikanen gingen in dekking en meteen vlogen de kogels door de voorruit van de Duitse wagen. De Duitsers reden in de sloot. Het viertal officieren wist via de droge sloot te ontsnappen. De auto werd door de Amerikanen bemand en het ging op Veghel aan, welk dorp ze na enkele lichte gevechten binnentrokken. Vele inwoners van Dinther en Heeswijk, vooral de jeugd, gingen naar het kasteel waar de parachutisten waren neergekomen.

Maar tussen de achtergebleven Amerikanen en enkele Duitsers werd geschoten. Omdat er honderden burgers in de buurt waren om parachutes te rapen, kon het niet uitblijven dat er slachtoffers vielen.

Tot de gewonden behoorden de oudste dochter van Gerard Gloudemans, die een kogel door haar arm kreeg en Piet van Emmerik, die in de zij werd geschoten. Zij kwamen allebei uit Heeswijk. Piet van den Berg kreeg een kogel in zijn beide bovenbenen en werd met een karretje naar wed. v.d. Heijden gebracht waar hij op de bedstee werd gelegd.

De EHBO haalde hem op met een handkar en vervoerde hem naar het dorp. Vandaar uit werd hij met een driewieler-bakfiets van schilder van Lieshout naar het ziekenhuis in Veghel vervoerd door Jo Bergmans, die in dienst was bij C. Haeve.

Van den Berg was woonachtig in Dinther. Broeder Nabbe had vijf parachutes op een kruiwagen, tevens een radio en een gereedschapskist.

 

 

 

 

Een Rode Kruis soldaat gaf de prelaat een nieuwe zilverbon met afbeelding van de Koningin. Aalmoezenier Sampson kwam zich drogen en scheren.

In 1970 bedankte hij de abdij en schonk mijnheer Coenen een zilveren medaille.