Deel 3

Deel 3

Dinsdag 26 september 1944 deel 3

Het gezin van Verbakel komt bij ons in de kelder en nog een ander gezin. Allen zijn zeer geschrokken, wie had dat kunnen denken? Heel de dag krioelt het in de lucht van de jagers, ze duiken op Wijbosch en bij Schijndel. 's-Nachts om twaalf uur enkele vreselijke slagen.

Alles rent de kelder in. Als het rustiger wordt gaan de meesten van ons weer naar boven, vijftien blijven er in de kelder slapen. lk slaap in ’t harmoniumhok tussen de steunberen van de kerk. Het lichtnet schijnt ook kapot geschoten te zijn. En dus is er ook geen stromend water op de Abdij.

Door dit bombardement en de beschieting werden de volgende personen gedood: Henricus Martinus van lperen, geboren te Nistelrode op 4 februari 1918, zoon van  Henricus Maria van lperen en Cornelia Catharina Meesters, wonende te Dinther, A 88.

Marinus de Wit, geboren te Dinther op 20 december 1875, zoon van Gerardus de Wit en Johanna van den Broek, wonende te Dinther A 87a.

Johannes Maria Verhagen, geboren te Dinther op 1september ]919, zoon van Lambertus Verhagen en Hendrica Joosten, wonende te Dinther A 56.

Jan Nouwens, zoon van Theodorus Nouwens en Lamberdina Willems, echtgenoot van Petronella van Hal, geboren te Dinther op 2 oktober 1865, wonende te Dinther A 87.

Hendrica Nouwens, geboren te Dinther op 1 juli 1913, wonende A 87. Ze overleed te Veghel op 30 sept. 1944. Zij was de dochter van Jan Nouwens en Petronella van Hal.

Cornelia Catharina Heijboer, geboren te Nieuwerkerk op 16 januari 1944. Dochter van Piet Heijboer en Wilhelmina den Boer welke met haar ouders geëvacueerd was uit Nieuwerkerk.

Elenora Regina Maria Cornelissen, dochter van Peter Antonius Cornelissen, burgemeester van Wanroij en Maria Hermina Antonia Vermeulen, geboren te Wanroij op 27 april 1939,wonende te Wanroij, doch met haar moeder vertoevende in Dinther in het Liefdegesticht, A 63, omdat haar vader was ondergedoken.

Ernstig gewond waren Harrie v.d. Ven, die door een splinter van een scherf in zijn been werd getroffen en mej. Ant. Barten en Marinus de Wit was bij van lperen binnen en had een verbrijzeld hoofd.

Harrie van lperen had een grote wond midden in zijn rug maar toonde nog enig teken van leven, maar na nog een aanval was hij dood.

De katholieke kerk van Dinther was erg getroffen. Het dak en de gewelven werden vernield, van de banken bleef nagenoeg niets over. Het priesterkoor met het altaar bleef gelukkig gespaard, de toren bleef ook onbeschadigd. De navolgende woningen brandden af of werden anderszins vernield.