Deel 2

Deel 2

Woensdag 27 september 1944 deel 2

Govert, Willy Meyer en ik trekken de stoute schoenen aan en verlaten de boerderij in de richting waar ik de tank had zien staan. Er werd niet geschoten en de tank stond nog steeds op dezelfde plaats. Het bleken inderdaad Engelse soldaten te zijn, verder zien we nog een tweede tank staan. Al zwaaiende komen we bij de Engelsen aan en zeggen dat er in Dinther geen Duitsers meer zijn, maar wel in Heeswijk. De soldaten vertellen ons, dat ze op verkenning zijn en dat er nog wel Duitsers in de omgeving moeten zijn.

Ondertussen blijft het Engelse geschut steeds maar granaten afschieten op Heeswijk. De ontploffingen zijn niet van de lucht. We horen ze steeds maar oversluiten. Omstreeks 14:00 uur horen we vanuit het dorp het ratelen van tanks en al spoedig zien we enige grote tanks aan komen rollen, die bij de kerk in Dinther halt houden. Nu komen ook de twee kleine tanks, waar wij al naar toe waren geweest, aanrijden en gaan langs de boerderij naar het dorp.

Even later zetten alle tanks zich opnieuw in beweging en in volle vaart gaat het nu naar Heeswijk. Wat een herrie maken die grote monsters. Op sommige plaatsen vliegen de klinkers uit de weg. Een van de tanks blijft naast onze boerderij staan. De tanks schieten niet, maar opeens een enorme knal vanuit de richting Heeswijk en daarna een grote zwarte rookzuil. De Duitsers lieten de Heeswijkse brug in de lucht vliegen. Dan beginnen ook de Duitse mitrailleurs vanuit Heeswijk te schieten en de tanks schieten terug. Wat een herrie en wat is het vreselijk om dat aan te horen en wat zullen er weer veel slachtoffers vallen.

Hier en daar ontstaan branden en stukjes brandend papier en riet vallen om ons heen. Het is uitkijken, dat het rieten dak van de boerderij niet in brand zal vliegen. Al schietend naderen de tanks nu Heeswijk en steeds meer boerderijen en huizen worden in brand geschoten. Met Govert bleef ik buiten voor de boerderij kijken, we beseffen eigenlijk niet hoe gevaarlijk het is. Na een hevig gevecht van ongeveer anderhalf uur is het dorp Heeswijk in Engelse handen, maar de verwoesting, die werd aangericht, is opnieuw erg groot. De tank naast onze boerderij vertrekt weer. Vanaf de weg langs de boerderij hebben wij het oprukken gade geslagen en dachten er niet aan om in de boerderij te schuilen. Ook reden een aantal tanks dwarsdoor de velden naar Heeswijk. Door de verrekijker kon ik zien, dat uit een boerderij een aantal Duitse soldaten wegholden toen de tanks er al vlak bij waren.

Ook die boerderij werd in brand geschoten. Toen het gevecht was afgelopen, zagen we in Heeswijk acht branden woedden, die tot in de avonduren voortduurden. Plotseling hoorden we van vlakbij enige harde knallen en toen bleek, dat Duitse soldaten met hun geschut op Dinther begonnen te schieten. Nu holden we wel de boerderij in. Gelukkig vielen er niet veel granaten, maar een niet ontplofte granaat viel in de boomgaard van onze boerderij. We waren dus weer door het oog van de naald gekropen. 's-Avonds kwamen de eerste Engelse infanteriesoldaten in Dinther, die hier en daar werden ingekwartierd en ook op de boerderij kwamen enige Engelse soldaten met een aantal vrachtauto's. De patrouille van Oberfiinrich Wolko had tussen 17:00 en 18:00 uur vijf schoten gehoord, die vermoedelijk van een pantser-verkenningswagen waren gelost. Een wachtpost meldde motorgedruis om 17:45 uur.

Onder het commando van Major Pohl werd om 18:40 uur een slagvaardige verkenningspatrouille van Hauptmann Manke vanuit Den Bosch naar Heeswijk gestuurd, omdat daar minstens twee vijandelijke tanks waren gesignaleerd. Het verzet rapporteerde dat de Duitsers wegtrokken. Groepjes vluchtten naar Vorstenbosch en Nistelrode. Op Beugt en Zwanenburg waren alle Duitse troepen weg. Amerikaanse tanks in Dinther. Heeswijk was ontruimd door de Duitsers. Tanks in de Zandkant. School en Kerk van Dinther bij bombardement getroffen. Concentratie kasteel Zwanenburg. Patrouille bedrijvigheid Berlicum-Dinther-Veghel. Om ca. 11:00 uur beschoten veertig Amerikaanse jagers de troepenconcentratie bij het kasteel Zwanenberg. Om ca. 10:00 uur munitie met twee karren vervoerd van Heeswijk richting Den Bosch. Geen transport van soldaten. In Dinther ca. vijfhonderd Duitse soldaten. Bombardement mislukt. Te noordelijk. Duitsers vluchten links en rechts, totaal overstuur.

Bombardement Dinther: zestien vliegtuigen schoten van Jan Ven tot Brughuis, luchtbommen van ca. vijf kg. Afgebrand v. Doorn, v. lperen, v. Dijk, Barten, burgemeester, P. v. Laanen(schuur afgebrand, Piet kogel in de arm).Excuses van geallieerd Commando voor foutief uitgevoerd bombardement. Te laat gedoken. Om 15:00 uur was een verdacht persoon, gekleed in Engels uniform in de buurt van de Engelse artillerie in Loosbroek gesignaleerd. Deze persoon maakte aantekeningen van de stellingen, die hij haastig opborg toen enkele personen naderden. Onmiddellijk verdween hij per fiets naar Vorstenbosch. Naspeuringen bleven vruchteloos.

Met dank aan de schrijver Henk van Driel en al die medewerking en toestemming gegeven hebben voor het publiceren van deze verhalen en foto's.

Hoofdman Sint-Willebrordusgilde Heeswijk, datum 26-04-2014