Deel 3

Deel 3

Donderdag 21 september 1944 deel 3.      

In de namiddag werd vanuit de Laverdonk achter het kanaal weer heftig geschoten op een groot Amerikaans transportvliegtuig. Het werd in brand geschoten, zwenkte af naar Loosbroek, keerde weer terug en kwam brandend neer achter de boerderij van Hendr. v. Doorn in de Brouwerstraat.

Meerdere piloten waren reeds naar beneden gesprongen en een parachutist werd door een Amerikaanse legerwagen opgepikt en ging richting Veghel. De mensen, die tegen de avond uit Veghel weer richting Dinther gingen, kregen onderweg te horen: "Oranje van de jas, want er zitten weer veel Duitsers in Dinther, het is er niet pluis". Christ Habraken, H. v. Iperen en Jan Verhagen hadden in de morgen de muziekinstrumenten wat in orde gebracht. Maar er kwam die dag geen bericht om te vlaggen of te feesten. Van Adrianus van Helvert uit Dinther werd een fiets gevorderd door de geallieerden.

De verborgen bemanningsleden van de WACO-glider, die op 18 september 1944 in Berlicum neerkwam, werden naar Heeswijk gesmokkeld en daar overgedragen aan de Amerikanen. Toen kwamen er berichten, dat een vijandige strijdmacht van tweeduizend man met trucks op weg waren via Schijndel richting St. Oedenrode. Om 17:00 uur ontving kolonel Kinnard het nieuws en gaf om 19:00 uur bevel om vanuit Heeswijk naar Schijndel te vertrekken.

Na vierhonderd meter opende een gemotoriseerd 20 mm. Kanon vanachter een boerderij het vuur op de colonne, maar het vuur lag veel te hoog en Kinnard riep: "Doorlopen". Maar acht man was al in de benen geraakt door een machinegeweer dat tegelijkertijd schoot. Toen de soldaten behoedzaam de boerderij naderden en een moordend vuur openden op het pand, vertrok het Duitse rupsvoertuig met hoge snelheid richting Wijbosch.

Kort na middernacht bereikten de Amerikanen de eerste huizen van Schijndel. Op deze dag had het bataljon van Hauptrnann Weller uit Den Bosch tevergeefs storm gelopen tegen het tweede bataljon van het 501ste in Veghel. De Duitsers trokken Heeswijk en Dinther weer binnen. De bevrijding liet nog op zich wachten.