Scholen

Scholen

 

Bijzonder kunstwerk op bijzondere locatie 

Een stukje historie
Het is 17 september 1944, de bevrijding is aanstaande. Veertig geallieerde vliegtuigen hebben opdracht 600 parachutisten te droppen bij kasteel Zwanenburg in Heeswijk-Dinther. Als herkenningspunt zullen op de landingsplek fluoriserende matjes worden uitgerold tot een grote A1 die vanuit de lucht goed te zien zal zijn. Maar dan gaat het mis: het vliegtuig met de soldaten die het herkenningspunt moeten markeren, wordt in België uit de lucht geschoten. De piloten van de 40 andere vliegtuigen zijn nu op zichzelf aangewezen en hebben als enige informatie dat de landingsplek bij een kasteeltje moet zijn. Eenmaal boven Heeswijk veronderstellen ze dat kasteel Heeswijk de plek moet zijn…
Zeventig jaar na dato herdenken we bij kasteel Zwanenburg de locatie waar de parachutisten hadden moeten landen. Met een wel heel bijzonder kunstwerk brengen we graag een eerbetoon aan de bevrijders van onze regio.

 

 

Project WAAR?

Het project WAAR? is tweeledig: leerlingen worden zich bewust van hun eigen omgeving en leren deze verwoorden en verbeelden, én ze leren wat 'waar' is: je eigen waarheid of die van een ander? Het project is gelinkt aan de historische gebeurtenissen die in de oorlog hebben plaatsgevonden, waarbij samenwerking het sleutelwoord is. In dit project werken leerlingen gezamenlijk toe naar één groot kunstwerk.  

Het kunstwerk
Maar liefst 1500 leerlingen van de groepen 4 t/m 8 van de basisscholen in Bernheze maakten ieder op een plankje een eigen landkaart met fluoriserende verf. Al deze plankjes werden op  kniehoge paaltjes samengebracht tot één groot Land-Art kunstwerk, van bovenaf te zien als een enorme A1. Het werk is vanuit een zes meter hoge toren te bewonderen.

Blijvende foto-herinnering
Via school of de website van Cube zijn digitale foto’s te downloaden van het kunstwerk. De foto’s geven een prachtig overzichtsbeeld van de A1 van bovenaf, van zowel overdag als in het donker.

Kom kijken!
Kasteel Zwanenburg is per fiets of auto bereikbaar, maar op de Open Monumentendag (zondag 14 september) rijden er gratis pendelbussen tussen Nistelrode, Vorstenbosch en Heeswijk-Dinter naar de Kilsdonkse Molen; van daaruit kan naar het Land-Art werk WAAR?  worden gewandeld (40 minuten, niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn).

Wat: Land-Art Project WAAR? Idee: Mariëlle Lapidiaire en Jos Korsten. Organisatie en uitvoering: Cube en 1500 basisschoolleerlingen
Waar: Kasteel  Zwanenburg, Zwanenburgseweg 6 Heeswijk-Dinther
Wanneer: Vrijdag 12 september t/m zondag 21 september 2014

Meer informatie en rijschema bus: www.cubebernheze.nl onder kopje Nieuws.

Kindertheater

Voor de groepen 1-2-3  geeft de Heeswijkse Kinder Muziek Tejater Speelgoe(t)d een muziekvoorstelling in de gelegenheidstent in Heeswijk-Dinther op Plein 1969 tijdens 70 Jaar bevrijding HDL. 

Met heel veel muziek, een klein verhaaltje en een dansje wordt het thema WAAR? rondom vrijheid, vriendjes en liefde speels gebracht. 

Drummer Christ, gitarist Dirk, basgitarist Geert, toetsenist accordeonist Wilhelm, saxofluitharmonikanist Wim en zangeres Inge zijn de zes bonte muzikanten die de voorstelling kleur geven.

Speciaal rondom het thema WAAR? heeft Speelgoe(t)d een nieuw liedje gecomponeerd. Leerlingen in de onderbouw gaan dit refrein in de klas oefenen zodat op 18 september uit volle borst meegezongen en gedanst kan worden.

  

Tekst lied ‘Vriendschap’ geschreven door Muziek Tejater Speelgoe(t)d

Er is op de wereld veel haat en verdriet

Voor kinderen hoeft dat vechten niet

Refrein

Wij willen springen en leuke liedjes zingen

Wij kunnen naar de speeltuin of het strand

Al ben je nog maar klein je hoeft niet bang te zijn

Want iedereen is vrij in Nederland

Er zijn van die mensen ze staan in de krant

Die willen altijd ruzie in hun land

Refrein

Soms wordt er gevochten en doen ze gemeen

Maar vriendschap is gewoon voor iedereen

Refrein

Hoe worden wij vrienden ik heb een idee

Zing dan maar gezellig met ons mee

Refrein

Jongens en meisjes dit was het dan weer

We zingen en we springen nog een keer

Refrein

 

 

Met vriendelijke groet,  Dian Langenhuijzen, Coördinator en intermediair Cube, info@cubebernheze.nl


Audio - ‘Vriendschap’