Nieuws

Herdenken

Herdenken

Vandaag stonden wij stil bij de Oorlogslachtoffers.

Om 20.00 uur waren wij 2 minuten stil, samen met andere verenigingen uit HDL, bij het Airborne Monument.

Sint Barbaragilde Dinther

AIRBORNE MONUMENT ZONDAG 17 SEPTEMBER 2023

AIRBORNE MONUMENT ZONDAG 17 SEPTEMBER 2023

Heel jammer is het dat er door de gemeenschap geen zichtbare herinnering voor de slachtoffers te zien is.Er zijn geen bloemen gelegd wat heel jammer is. Deze slachtoffers hebben hun leven in de oorlog verloren met uiteraard veel verdriet voor de nabestaanden.

Momenteel is Eugéne Theunissen in gesprek met diverse organisaties in Bernheze met een plan om het verhaal van het Airborne monument door te vertellen. Het plan is om doormiddel van een STRATOFOON de bezoekers het verhaal kunnen horen over de oorlog 1940-1945. Het zou als het allemaal gerealiseerd kan worden een aanwinst voor het Airbornemonument en haar bezoekers zijn 

Airborne monument weer voor 17 september spik en span schoongemaakt.

Het Sint-Willebrordusgilde uit Heeswijk heeft het Airborne monument en de omgeving voor 17 september 2022 weer geheel spik en span schoongemaakt. Dit jaar was het gilde aan de beurt om alles netjes schoon te maken voor de 17e september zodat de herdenking van het einde van de oorlog weer plaats kon vinden. Heel jammer is het dat er door de gemeenschap geen zichtbare herinnering voor de slachtoffers te zien is.Er zijn geen bloemen gelegd wat heel jammer is. Deze slachtoffers hebben hun leven in de oorlog verloren met uiteraard veel verdriet voor de nabestaanden. Het gilde uit Heeswijk gaat in beraad om te kijken dat we volgend jaar hier meer aandacht aan kunnen geven om de slachtoffers op een waardige manier te gaan herdenken.

Airborne herdenking REMEMBER SEPTEMBER

REMEMBER SEPTEMBER

Op zondag 15 september 2019 zullen we Remember September vieren. Zoals gewoonlijk zullen we in de Corridor gemeenten bloemen leggen bij de monumenten. Er staat ons een bus, met toilet, ter beschikking, zodat u het hele gebeuren op een gemakkelijke manier kunt mee maken. 

De eerste bloemen worden gelegd bij het Monument to the Dutch aan de Corridor. U wordt om 12.00 uur verwacht bij het (vroegere) gemeentehuis in Sint Oedenrode waar we een kop koffie of thee kunnen krijgen en wandelen daarna onder begeleiding naar het monument. De bus staat daar na de plechtigheid gereed .

Tijdschema:

12.00 uur    Parkeren en verzamelen vroegere gemeentehuis Wernerplein. Koffie/Thee.
12.40 uur   Naar het monument to the Dutch onder begeleiding van Fanfare en Sint Joris                                    Gilde. Zorg dat U op tijd bent i.v.m. het strakke tijdschema.
12.50 uur   Sint Oedenrode, Corridor
14.00 uur   Best, Joe Mann Monument
15.00 uur   Eindhoven, Airbornelaan
16.15 uur   Heeswijk-Dinther Bevrijdingskapel    

Na de ceremonie in Heeswijk-Dinther rijdt de bus terug naar Sint-Oedenrode.
Voor het Remember September diner worden we verwacht bij restaurant De Zwaan in Son.
Graag op tijd aanmelden. Aanvang diner 18.30 uur.

VEGHEL zal  gelijktijdig met ons op 15 september herdenken. Wij zullen als vereniging daarbij een vertegenwoordiger afvaardigen die namens ons de bloemen zal leggen.

SON EN EERDE:Ook hier zijn aparte programma’s. De gemeente Son en Breugel heeft ons vorig jaar al laten weten dat ze dit jaar op 17 september herdenken.  Ze hebben een uitgebreid programma waar U van harte wordt uitgenodigd deel te nemen. De herdenkingsplechtigheid zal plaatsvinden bij het Parachutistenmonument aan de Europalaan en begint om 19:00 uur.
Son was natuurlijk met haar landingszone het centrum van de activiteiten. Onze vereniging zal worden vertegenwoordigd en als andere jaren, bloemen leggen. Zo ook in Eerde op die dag.

UITNODIGING AIRBORNE COMMITEE EERDE:
"In september 1944 was onze regio mede het centrum van Operatie Market Garden. Ongeveer halfweg “Hell’s Highway”, in wat nu de gemeente Meierijstad is, landden  de  Amerikaanse parachutisten van de 101ste Airborne Divisie. Na zware gevechten, die veel soldaten en burgers het leven kostten, was onze regio bevrijd. De strijd duurde slechts enkele weken. Toch heeft deze korte periode een onuitwisbare indruk achtergelaten, niet alleen bij degenen die het bewust hebben meegemaakt maar ook bij hen die de verhalen hebben gehoord van dorpsgenoten en veteranen.

Het Airborne Comité Eerde zet zich in om de herinnering aan onze bevrijders levend te houden. Daarom gedenken wij elk jaar op 17 september dit stukje geschiedenis van het  dorp. Ik nodig u graag uit om ook dit jaar de herdenking bij te wonen.

Zoals gebruikelijk verzamelen wij vanaf 18.30 uur op het Kerkplein in Eerde. Omstreeks 18.50 uur vertrekken wij vanaf het Kerkplein naar het Airborne monument aan het Zandvliet waar de ceremonie om 19.00 uur start. De leerlingen van de adoptieklas van de Petrus en Paulus basisschool gaan met vlaggen voorop in de stoet. Deze kinderen leveren een belangrijke bijdrage aan de herdenking. Muziekvereniging Meierijstad zorgt voor de muzikale omlijsting.
Om de gevallen bevrijders en burgers te gedenken zullen ook bloemen worden gelegd. Als u zelf bloemen wilt leggen, verzoeken wij u om dit vooraf kenbaar te maken, bij voorkeur per e-mail aan airbornecomeerde@home.nl.

Na de ceremonie bent u welkom in de St. Antonius molen voor een informeel samenzijn.
"

Programma van onze jaarlijkse "Remember September"

Dit is het programma van onze jaarlijkse "Remember September" 
op zondag de 16e September 2018:

12:30 uur; Parkeren en verzamelen bij het vroegere gemeentehuis in Sint Oedenrode (Wernerplein).
12:45 uur; Naar het Monument to the Dutch onder begeleiding van fanfare en gilde. 
13:00 uur; Monument to the Dutch, Corridor in Sint Oedenrode.
13:45 uur; Joe Mann monument, Joe Mannweg in Best.
14:20 uur; Airborne monument, Europalaan in Son.
15:00 uur; Airborne monument, Airbornelaan in Eindhoven.
16:00 uur; Geronimo monument bij de molen in Eerde.
17:00 uur; Bevrijdingskapel, Mgr. van Oorschotstraat in Heeswijk-Dinther.
Tot ziens op 16 september!

This the schedule of our 
annual "Remember September" 
commemorations on Sunday September 16th 2018: 

12:30 PM; Parking and gathering at the old St. Oedenrode town hall in Wernerplein square.
12:45 PM; To the Monument to the Dutch on Corridor in St. Oedenrode accompanied by band and guild.
13:00 PM; Monument to the Dutch on Corridor in St. Oedenrode.
13:45 PM: Joe Mann monument on Joe Mannweg in Best.
14:20 PM; Airborne monument on Europalaan in Son.
15:00 PM; Airborne monument on Airbornelaan in Eindhoven.
16:00 PM; Geronimo monument at the windmill in Eerde.
17:00 PM; Liberation Chapel on Mgr. van Oorschotstraat in Heeswijk-Dinther.
See you on September 16th!

Wat doen we in 2019/2020

Beste mensen, 

In november 2017 hebben wij met een aantal betrokken HDL’ers, naar aanleiding van een verzoek “wat doen we in 2019/2020”, een ochtend bij elkaar gezeten,

dit om te kijken in hoeverre er draagvlak is voor het opzetten van een mogelijke herdenking en festiviteiten rondom herdenken 75 jaar bevrijding HDL. 

Dat “we” iets moeten doen zijn wij het allen over eens, de vraag is alleen wie, wat, waar en hoe. 

Graag willen wij nogmaals met u in gesprek gaan en kijken in hoeverre inwoners,  instantie of verenigingen de samenwerking met elkaar kunnen zoeken.

Samen kijken naar elkaars kracht, kennis en expertise op divers gebied. Wij hebben laten zien dat wij als gezamenlijke inwoners destijds een bijzondere week hebben weten te realiseren

en het zou mooi zijn als dit opnieuw voortgezet kan worden met initiatief vanuit U als inwoner(s). 

Voor het eerstvolgend overleg ontvangen wij u graag: 

Datum:                zondag 8 april 2018

Tijd:                       10.30 uur

Locatie:                Kasteel Heeswijk

Ook is er onlangs vanuit de gemeente Bernheze, Laura van Herpen, een bijeenkomst geïnitieerd om te kijken naar wat is mogelijk te realiseren in Bernheze.

Hierbij waren een vertegenwoordiging vanuit Oranje comité, bevrijding HDL en Viering Koningsdag Nistelrode aanwezig, ook dit verslag treft u in de bijlage aan.

Op 16 mei om 19.30 uur krijgt dit overleg een vervolg. 

Via deze WEBSITE proberen wij nu een groot aantal van de actief betrokken personen te bereiken.
Helaas zijn niet alle e-mailadressen en contactpersonen nog actueel dus zegt het voort, wees welkom.  

Voor de organisatie en locatie is het prettig als u vooraf aangeeft of u, of iemand van uw “team”,  wel/niet aanwezig te zijn bij deze bijeenkomst via info@pssa.nl

Laat u dit svp per omgaande weten !! 

Vriendelijke groeten en tot ziens, 

Namens werkgroep Bevrijding HDL 2014

René Kuijs  Rob Sleddens  Alina van Marsbergen

36 Resultaten