Parachute springen bij De Kilsdonkse Molen
Het bekende donkere motorgeronk van de Dakota Douglas C47 kondigt de sprongen aan van de parachutisten van het Rond Canopy Team, ter herdenking van de operatie Market Garden in september 1944.
We staan aan het einde van de Laverdonk, bijna op de hoek met de Kildonkseweg. Eerst springen er 11 re-enactors met ronde bollen. Dat zijn de groene ronde parachutes, zoals ze ook in 1944 werden gebruikt. Een van hen landt in het mais, want een deel van het landingsterrein is dit jaar met mais beplant. Gelukkig vindt de ongelukkige parachutist snel zijn weg naar het aangrenzende weiland, want een dergelijk maisveld is net een doolhof.
Dan komt het gebrom weer terug. De Dakota duikt opnieuw naar beneden en dropt 12 para’s; wederom voorzien van groene “ronde bollen”. Van deze groep landen ze allemaal keurig op het weiland.
De toeschouwers, geschat ruim honderd, beginnen al naar huis te gaan. Het vliegtuig komt echter nog een keer terug. Hij blijft duidelijk op grotere hoogte en daardoor denken nog meer belangstellenden dat het evenement is afgelopen.
Dat is even wel niet het geval, want een enkele parachutist springt op deze grotere hoogte uit de Dakota. Hij maakt een vrije val en vliegt heel even zonder parachute door het luchtruim. Na enkele seconden gaat zijn parachute gelukkig open en dan hangt hij aan een rode zogenaamde “free faller”. Dat is een parachute die er uit ziet als een matras. Het voordeel is dat deze parachutist op een vierkante meter nauwkeurig kan landen. Hij komt dus echt niet in het mais terecht. Eigenlijk jammer, dat men in 1944 nog niet over zulke prachtige parachutes beschikte.
PARATROOPERS VAN HET RCPT HERDENKEN 71 JAAR OPERATIE MARKET GARDEN EN LANDEN IN HEESWIJK-DINTHER
PARATROOPERS VAN HET RCPT HERDENKEN 71 JAAR OPERATIE MARKET GARDEN EN LANDEN IN HEESWIJK-DINTHER (NABIJ DE KILSDONKSE MOLEN).
ZONDAG 20 SEPTEMBER OMSTREEKS 16.00 UUR
Op 17 september a.s. is het 71 jaar geleden dat ruim 20.000 parachutisten, ver achter de Duitse linies, neerdaalden in Nederland om de bevrijding van ons land en het einde van de Tweede Wereldoorlog te bespoedigen. Voor deze operatie, die wereldfaam verwierf onder de naam “Market Garden”, werden velden bij Son, Eerde en het Dorshout bij Veghel aangeduid als drop- en landingszones voor de 101ste Airborne Divisie. Duizenden parachutisten en honderden zweefvliegtuigen zouden op deze velden neerdalen. In de zware gevechten die overal in de omgeving volgden, gaven een groot aantal van de veelal jonge soldaten hun leven voor onze vrijheid. Om stil te staan bij hun enorme offers en om hen die de hoogste prijs betaalden te herdenken, maakt het internationale Round Canopy Parachuting Team vanaf 17 september opnieuw een groot aantal parachutesprongen op plaatsen waar exact 71 jaar geleden slag werd geleverd.
Landing nabij De Kilsdonkse Molen
Om het publiek de gelegenheid te geven om de sprongen van zeer nabij te zien en mee te maken, is gekozen voor ruime landingsplaatsen. Zondag 20 september omstreeks 16.00 uur zal er gesprongen worden op het terrein naast De Kilsdonkse Molen aan het einde van de Laverdonk.
Het bezoekerscentrum zal die dag langer geopend blijven tot 19.00 uur, omdat de parachutisten na de landing zich daar zullen verzamelen. Het publiek is dan ook in de gelegenheid om de parachutisten persoonlijk te spreken of, zoals het afgelopen jaar, om samen met een parachutist op de foto te gaan.
Op deze middag zal van 15.30 uur tot 17.00 uur een speciaal muzikaal optreden worden verzorgd door het Bernhezer Senioren Orkest.
De geplande dropzone lag in 1944 op het buurtschap het Dorshout in Veghel. De parachutisten die de dropzone moesten markeren werden neergeschoten boven het Belgische Retie, met als gevolg dat de parachutisten van het 1ste bataljon van het 501ste Regiment verkeerd werden gedropt bij kasteel Heeswijk. De velden aan de Laverdonk waren echter op 20 september 1944 een slagveld waarbij vele Geallieerde en Duitse soldaten het leven lieten. Hier vond een gevecht plaats onder leiding van Luitenant Kolonel Kinnard dat nu nog steeds op de wereldberoemde Militaire Academie Westpoint als lesstof dient.
De para’s, die springen in uniformen die toen werden gedragen, zullen neerdalen aan ronde, groene parachutes en het vliegtuig waaruit gesprongen wordt, is een originele Douglas C-47 Dakota, die in 1944 ook daadwerkelijk parachutisten boven ons land heeft gedropt.
Toeschouwers wordt aanbevolen om met de fiets te komen, in verband met beperkte parkeergelegenheid.
Herdenking bij het Airborne momument op zondag 13 september 2015
Op Zondag 13 september a.s zullen door de Vereniging van Airbome-Vrienden en een afgevaardigde van de Ambassade van de USA bloemstukken worden gelegd bij de monumenten in de Corridor-gemeenten om de militairen van het 101e Airbome Divisie te gedenken, die 71 jaar geleden hun leven gaven voor onze vrijheid. Het voornemen is om dit bij het Airbome monument in Heeswijk-Dinther om 17.00 uur te doen.
De plechtigheid duurt ongeveer 15 minuten. U bent allen van harte welkom.
Herdenking bij het Airborne monument op 13 september 2015
Herdenking bij het Airbornemonument op 13 september 2015
Wethouder van Moorselaar heette alle aanwezigen welkom bij het monument, in het bijzijn van mr. en mrs. Ray en Helen Nagell, onze Amerikaanse gasten.
Het Sint Barbaragilde en het Sint-Willebrordusgilde waren samen aanwezig om de herdenking mede op te luisteren.
Kinderen lazen een gedicht voor. Daarna volgde een vaandelgroet van het het Sint-Willebrordusgilde. De Last Post werd gespeeld door dhr. C. van Doorn. Hierna volgde een minuut stilte.
Festiviteiten 70 jaar bevrijding Bernheze
Festiviteiten 70 jaar bevrijding Bernheze
Naast de traditionele herdenkingen op 4 mei in Heesch, Nistelrode en Heeswijk-Dinther is er voor 5 mei een feestelijk programma samengesteld.
Op 5 mei 2015 is het 70 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog en dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetter. Ook in Bernheze vieren we om de vijf jaar op 5 mei de bevrijding.
Ophalen Bevrijdingsvuur in Wageningen
Een groep lopers, met vertegenwoordigers uit alle kernen, vertrekt op 4 mei om 22.00 uur vanuit Loosbroek naar Wageningen om het bevrijdingsvuur op te halen. Op 5 mei om 8.00 uur komen ze aan in Loosbroek, waar burgemeester Moorman om 8.45 uur het bevrijdingsvuur zal ontsteken. Aansluitend is er een ontbijt voor genodigden, waaronder de veteranen en de lopers.
Ontsteken Bevrijdingsvuur in de kernen
Om 11.30 uur wordt het bevrijdingsvuur ontstoken in alle kernen door een vertegenwoordiger van het college en veteranen uit de betreffende kern.
Middagprogramma
Om 14.30 uur treden Lya de Haas en Henny Korsten op in Zaal Kerkzicht in Loosbroek. De kaarten hiervoor worden verloot onder leden van de KBO’s.
Bevrijdings-rockconcert
In Loosbroek, op het parkeerterrein voor Zaal Kerkzicht, wordt een grote tent geplaatst. Om 20.00 uur ’s avonds start hier een rockconcert van Fanfare Aurora uit Heesch met de Piccadilly’s en Fanfare Sint Willibrord uit Heeswijk-Dinther met de Herrie Davidson Band. Een bijzonder concert, voor alle inwoners van Bernheze.
Wij nodigen u van harte uit om aanwezig te zijn bij het ontsteken van het bevrijdingsvuur om 8.45 uur in Loosbroek, om 11.30 uur in de kernen Heesch, Nistelrode, Vorstenbosch en Heeswijk-Dinther en om 20.00 uur voor het rockconcert in Loosbroek.
NATIONALE HERDENKING HEESWIJK-DINTHER-LOOSBROEK.
NATIONALE HERDENKING HEESWIJK-DINTHER-LOOSBROEK.
Landelijk thema van dit jaar is: Wie het verleden niet ziet, is blind voor de toekomst. Ook in onze dorpen neemt de belangstelling om bij de herdenking aanwezig te zijn toe. Dit jaar wordt er bij de Herdenkingsceremonie in de H. Willibrorduskerk te Heeswijk sfeervol stil gestaan bij diegene die hun leven gaven voor onze vrijheid.
Samenkomst voor deze Nationale Herdenking op 4 mei 2015 om 18.30 uur, aanvang Herdenkingsceremonie om 18.45 uur, met medewerking van: Leden van de Fanfare St. Willibrord, Gilde St. Barbara met Gildekoor, de Oranje Comités en het Comité Burgerslachtoffers 1940-1945 HDL.
Na de Herdenkingsceremonie volgt er een stille tocht naar de Airborne kapel en het Herdenking Monument Burgerslachtoffers. Ter ere van alle gevallenen worden er bloemstukken gelegd door vertegenwoordigers van B en W, de Oranje Comités en het Comité Burgerslachtoffers 1940-1945 HDL.
De burgerslachtoffers van HDL worden speciaal herdacht middels het leggen van een bloemstuk bij het Monument dat ter nagedachtenis van hen is opgericht. Namens alle nabestaanden wordt dat dit jaar gedaan door familieleden van de in de oorlogsjaren op tragische wijze omgekomen broers Piet en Jan Verhagen.
Meer bijzonderheden over deze broers en alle andere slachtoffers vindt u in het boekje “Herinnering aan de burgerslachtoffers 1940-1945 HDL”. Het boekwerkje geeft met verhalen en foto’s duidelijk weer onder welke omstandigheden de slachtoffers vielen en hoe de oorlogsjaren verliepen in onze omgeving. Voor belangstellenden is dit boekje te koop bij PaperPoint in Dinther en na afloop van de stille tocht in het Willibrord Centrum naast de kerk in Heeswijk, alwaar iedere deelnemer wordt uitgenodigd om onder het genot van een kopje koffie/thee samen nog wat na te praten over deze Nationale Herdenking.
Graag tot ziens op Maandag 4 mei bij de Nationale Herdenking in Heeswijk-Dinther.
Tonny Jacobs
Foto`s gevraagd
Heeft u foto's van de activiteiten rondom de 70-jarige bevrijding dan ontvangen wij die graag om deze in onze fotogalerij te plaatsen.
U mag ze sturen via mail j.c.schakenraad@home.nl of via het programma We Transfer of bezorgen aan de Abt van de Venstraat 30 te Heeswijk-Dinther.
Deze website blijft nog in lengte van jaren staan om de jaarlijkse bevrijdingsactiviteiten en achtergrondinformatie van de oorlog 1940-1945 te plaatsen.
Muziek in 'De muziekfabriek' Harmonie concert St. Servaes, koor Mi Canto en VIOLISTE LIEKE DANIELS.
Harmonieconcert van donker naar licht
Afgelopen zondag werd de week rondom Bevrijding 70 jaar HDL geëvalueerd. Daarin keken we vol trots terug op het concert wat Harmonie Sint Servaes op donderdagavond verzorgde in de Muziekfabriek. Een concert wat op velen indruk maakte, niet in de laatste plaats om de bijzondere sfeer en het stemmige verloop waar vanuit het donker van de oorlog, het licht van de vrijheid werd vertolkt. In het concert was sprake van een mooie samenwerking van het harmonieorkest onder leiding van Eric Swiggers en de slagwerkgroep onder leiding van Tonn van de Veerdonk, die zich lieten ondersteunen door het kamerkoor Mi Canto onder leiding van Enrico van Schayk en violiste Lieke Daniëls. Het werd een hele bijzondere avond die de tweehonderd aanwezigen nog lang zal heugen.
Viering 70 jaar bevrijding als fundament voor de toekomst door Mathieu Bosch
Viering 70 jaar bevrijding als fundament voor de toekomst
We vieren dat Nederland alweer 70 jaar geleden bevrijd is. Op 5 mei 1945 gaf het Duitse leger zich over, en was Nederland, na een bezetting van 5 jaar bevrijd! Van mijn ouders en voorouders hoorden ik de verhalen, over hoe het in bezettingstijd was geweest. Hoe de mensen toen moesten overleven, en hoe hard er gevochten was voor onze vrijheid. We kwamen niet zonder kleerscheuren uit de strijd. De remember stones laten hier zien welke families uit elkaar gereten, en welke harten verscheurd zijn.
Als kind, opgegroeid in de jaren 70/80 was het nog mogelijk om de oorlogsverhalen uit de eerste hand te horen. Mijn moeder heeft als kind lang in een schuilkelder moeten verblijven en hun huis werd tot twee keer toe door de bezetter in brand gestoken en plat gebrand. Dikwijls gingen de verhalen gepaard met snik en een traan.
Op 4 mei maken de stille tocht naar het Airborne monument en de twee minuten stilte nog altijd een enorme indruk op mij. In twee minuten tijd schiet er van alles door mijn hoofd. Ik zie de beelden voor me, die ik me aan de hand van de verhalen van mijn moeder heb gevormd. Ik probeer me in te beelden hoe het in die tijd geweest moet zijn. Twee minuten zijn voldoende om mij een brok in mijn keel te bezorgen. Het Wilhelmus helpt. ‘Dit mag nooit weer gebeuren’, dat voelt iedereen.
Daarom vieren we de vrijheid, die we opnieuw hebben verworven. Immers, daar hebben onze voorouders zo hard voor gevochten. We staan er bij stil dat vrijheid iets heel belangrijks is. Dat het een groot goed is. Juist, omdat het niet voor iedereen is weggelegd. Vrijheid is een luxe die helaas niet iedereen zich kan veroorloven. Poetin blijft onduidelijk over Oekraïne. IS moordt. Syrië brandt, de Gaza smeult. Op een paar uur reizen van hier is er grote angst en wanhoop. Hoe lang nog moeten de voetstappen der vrijheid graven zijn? Er was nog nooit een goede oorlog of een slechte vrede. Waarom moet vrede altijd afgedwongen worden met oorlog. Vrijheid is geen recht, het is een plicht. Laten we deze 70 jaar bevrijding vieren als een fundament voor de toekomst. Een basis voor vrijheid. Namens de gezamenlijke oranjecomités dank ik de stichting voor het enorme werk dat is verzet en ik wens u alle een prachtige vrije tijd toe!
Mathieu Bosch