Nieuws

Airborne herdenking REMEMBER SEPTEMBER

REMEMBER SEPTEMBER

Op zondag 15 september 2019 zullen we Remember September vieren. Zoals gewoonlijk zullen we in de Corridor gemeenten bloemen leggen bij de monumenten. Er staat ons een bus, met toilet, ter beschikking, zodat u het hele gebeuren op een gemakkelijke manier kunt mee maken. 

De eerste bloemen worden gelegd bij het Monument to the Dutch aan de Corridor. U wordt om 12.00 uur verwacht bij het (vroegere) gemeentehuis in Sint Oedenrode waar we een kop koffie of thee kunnen krijgen en wandelen daarna onder begeleiding naar het monument. De bus staat daar na de plechtigheid gereed .

Tijdschema:

12.00 uur    Parkeren en verzamelen vroegere gemeentehuis Wernerplein. Koffie/Thee.
12.40 uur   Naar het monument to the Dutch onder begeleiding van Fanfare en Sint Joris                                    Gilde. Zorg dat U op tijd bent i.v.m. het strakke tijdschema.
12.50 uur   Sint Oedenrode, Corridor
14.00 uur   Best, Joe Mann Monument
15.00 uur   Eindhoven, Airbornelaan
16.15 uur   Heeswijk-Dinther Bevrijdingskapel    

Na de ceremonie in Heeswijk-Dinther rijdt de bus terug naar Sint-Oedenrode.
Voor het Remember September diner worden we verwacht bij restaurant De Zwaan in Son.
Graag op tijd aanmelden. Aanvang diner 18.30 uur.

VEGHEL zal  gelijktijdig met ons op 15 september herdenken. Wij zullen als vereniging daarbij een vertegenwoordiger afvaardigen die namens ons de bloemen zal leggen.

SON EN EERDE:Ook hier zijn aparte programma’s. De gemeente Son en Breugel heeft ons vorig jaar al laten weten dat ze dit jaar op 17 september herdenken.  Ze hebben een uitgebreid programma waar U van harte wordt uitgenodigd deel te nemen. De herdenkingsplechtigheid zal plaatsvinden bij het Parachutistenmonument aan de Europalaan en begint om 19:00 uur.
Son was natuurlijk met haar landingszone het centrum van de activiteiten. Onze vereniging zal worden vertegenwoordigd en als andere jaren, bloemen leggen. Zo ook in Eerde op die dag.

UITNODIGING AIRBORNE COMMITEE EERDE:
"In september 1944 was onze regio mede het centrum van Operatie Market Garden. Ongeveer halfweg “Hell’s Highway”, in wat nu de gemeente Meierijstad is, landden  de  Amerikaanse parachutisten van de 101ste Airborne Divisie. Na zware gevechten, die veel soldaten en burgers het leven kostten, was onze regio bevrijd. De strijd duurde slechts enkele weken. Toch heeft deze korte periode een onuitwisbare indruk achtergelaten, niet alleen bij degenen die het bewust hebben meegemaakt maar ook bij hen die de verhalen hebben gehoord van dorpsgenoten en veteranen.

Het Airborne Comité Eerde zet zich in om de herinnering aan onze bevrijders levend te houden. Daarom gedenken wij elk jaar op 17 september dit stukje geschiedenis van het  dorp. Ik nodig u graag uit om ook dit jaar de herdenking bij te wonen.

Zoals gebruikelijk verzamelen wij vanaf 18.30 uur op het Kerkplein in Eerde. Omstreeks 18.50 uur vertrekken wij vanaf het Kerkplein naar het Airborne monument aan het Zandvliet waar de ceremonie om 19.00 uur start. De leerlingen van de adoptieklas van de Petrus en Paulus basisschool gaan met vlaggen voorop in de stoet. Deze kinderen leveren een belangrijke bijdrage aan de herdenking. Muziekvereniging Meierijstad zorgt voor de muzikale omlijsting.
Om de gevallen bevrijders en burgers te gedenken zullen ook bloemen worden gelegd. Als u zelf bloemen wilt leggen, verzoeken wij u om dit vooraf kenbaar te maken, bij voorkeur per e-mail aan airbornecomeerde@home.nl.

Na de ceremonie bent u welkom in de St. Antonius molen voor een informeel samenzijn.
"